5 הקומיקסים הטובים של אלן מור
אלן מור נחשב לכותב הטוב ביותר של ספרי קומיקס בכל הזמנים. ביצירותיו בשנות ה-80 הוא הכניס איכות וריאליזם שלא היו קיימים עד אז ואפשר לאמר ששינו את שפת הקומיקס לעד. אין ספק שמור לוקח את הגיבורים שלו מאוד ברצינות- יותר מכל יוצר קומיקס אחר. לא מזמן הוא הודיע על פרישה, אבל השאיר אחריו כמות אדירה של יצירות מופת שייקח לכם חיים שלמים לסיים אותם. לשום יוצר אחר, מאז ג'ק קירבי הגדול, לא הייתה השפעה כזו על קומיקס מאשר מור. אז הכנו פה את רשימת היצירות המובילות שלו. אבל קודם, למי שלא מכיר אותו. הנה קצת פרטים. אני ממשיך לחזור לעמוד ולעקוב, כי אני מתכוון להוסיף עוד חוברות בהמשך.
מיהו אלן מור?
מור הוא סופר אנגלי ממעמד הפועלים. הוא גדל לאחר מלחמת העולם השנייה, ולכן שאב השראה רבה מקומיקסים וכל מה שייצג את תרבות הנגד. הקומיקסים שלו מתעסקים בתורת הנסתר, קסמים, ואנרכיזם.
אם אתם חובבי קומיקס אפילו בתחילת הדרך, סביר להניח ששמעתם על הרבה מעבודותיו. רוב יצירותיו פורמו בחברת די סי קומיקס, אבל בשנות ה -90. מור נפרד מ- DC והוא הופך לכותב עצמאי. בשנות ה-90 החלה גם האופנה של יצירת גרסאות קולנועיות לקומיקסים ומור מסרב לשתף פעולה עם חברות הענק, למרות ההצעות המפתות הרבות שקיבל. יחד עם זאת השווי הנקי שלו היום הוא 10 מיליון דולר.
מור מציג ביקורת קשה על החברה, שללא ספק גם משפיעה עליה במציאות. ברור שקשה יהיה לתמצת את כל יצירותיו לרשימה אחת, אבל אלה יצירות שבהחלט לא תרצו להחמיץ.
Swamp Thing
איורים: Steve Bissette, John Totleben, Others
חברת הפצה DC Comics
קומיקס הבכורה של אלן מור בארה"ב עם הגרסא שלו לסיפור הקומיקס הישן באותו שם, שהופיע לראשונה ב-1971 ב- House of Secrets #92 כסיפור בפני עצמו. עם הזמן הפופולאריות של הדמות עלתה והיא קיבלה סדרת קומיקס משלה.
Swamp Thing המציא את קומיקס האימה מחדש והיווה לקומיקס הבשורה לקומיקסים מזן חדש. בסיפורים אלה אנו רואים את המטמורפוזה של חוברות קומיקס לרומנים גרפיים והוא ללא ספק קומיקס האימה הכי אותנטי ואמין שיש בעולם קומיקס האימה וסאגת ה- Swamp Thing הראתה לראושנה את הפוטנציאל האדיר שיש לקומיקסים.
האיורים המדהימים של ג'ון טוטלבן וסטיבן ביסט מספקים שפע של תמונות חוויתיות ומטרידות, הממחישות את יופיו של הטבע בניגוד לזוועות בלתי ניתנות לתיאור הקיימות באותו עולם.
הסיפורים מעוררי מחשבה ומפחידים באמת, ומראים את המיומנות של מור, ביסט וטוטלן. החל מהסיפור המצמרר, "שיעור האנטומיה", שממש הופך את כל מה שאתם יודעים על מקורותיה של Swamp Thing ומראה לנו "נתיחה" גרפית של ביצות, המסמל כי מור והחברה ממש מפרקים את הדמות כדי שיוכלו לבנות אותה מחדש.
הכרך ראשון מתמקד בשני סיפורים, אבל הסיפור הראשון (ובעיקר הגדול יותר) של הספר שהוא המעניין ביותר והוא נוגע למעשיו הרעים של תאגיד סנדרלנד, ושל Floronic Man (עוד חצי-אדם חצי-צמח). ובעוד שיש הרבה קונפליקטים ברורים, מה שהופך את החלק הזה בספר למעניין יותר הוא הטוויסט על המקור של ה- Swamp Thing. בפרק שכותרתו, "שיעור האנטומיה", מור לוקח את הדמות לכיוון ייחודי המספק עומק נוסף לקיומו.
סיפור מומלץ נוסף בסאגה הוא סיפור "מלך הקופים", סיפור ממש מטריד על יצור הניזון מפחדים של ילדים אוטיסטים.
סאגת Swamp Thing היא לא רק אחת מהיצירות הטובות והייחודיות ביותר של DC Comic, אלא היא גם עזרה לבסס את אחת הדמויות האיקוניות ביותר בקומיקס האימה. בזכות תערובת האימה והדרמה שלה; בין אם אתם חדשים או חובבי קומיקס ארוכים שמחפשים משהו חדש, אני ממליץ לכם לקרוא את Saga of the Swamp Thing
Watchmen
איורים: Dave Gibbons
חברת הפצה: DC Comics
אז אם יש רק קומיקס אחד של אלן מור, זה כמובן יהיה Watchman. למה?
רומן גרפי הבודק את התנהגות גיבורי העל העולם האמיתי. זה סיפור שאפתני במיוחד, הבנוי היטב ויוצא לגמרי נגד התבנית של ז'אנר גיבורי העל. לא תמצאו בו נבלים טיפוסיים או אפילו סוף טוב.
העטיפות לכל 12 הגיליונות של Watchmen – שיצאו לפני קצת יותר מ- 30 שנה, בין השנים 1986-1987 – נרתעות מכך שמדובר בקומיקס גיבורי על. לא מופיעים דמויות על העטיפות, ואין גם סצנות קרב או תמונות מרהיבות כדי לפתות את הקורא, פריצת
גיבורי העל הוצאו מחוץ לחוק, בגלל… שלציבור נמאס מגיבורי על שלא ענו לאיש.
בקומיקס של גיבורי-על הרגילים – גיבורי-על הם אהובים. סופרמן הוא גיבור העל החביב על העולם.
Watchmen מציג נקודת מבט מאוד מציאותית כיצד אנשים יגיבו לגיבורי על. אם גיבורי על היו אמיתיים – האם היינו אוהבים אותם או חוששים מהם? אולי היינו עובדים אותם? אולי היינו חוששים מהלא נודע? אולי היינו מודאגים מהאנשים האלה שעובדים מחוץ לחוק?
ב -12 גליונות, Watchmen מעלה את כל שלושת התגובות הללו עד כדי כך שהמשטרה יוצאת לשביתה ומכריחה את הממשלה להוציא גיבורי-על מחוץ לחוק.
מה שקורה בספר מדגיש זאת. הסופר אלן מור והאמן דייב גיבונס מתחילים במה שנראה כמו סיפור גיבורי-על יומיומי: תעלומת רצח, להקת גיבורים שמתכנסים,אבל לאט לאט, Watchmen מתגלגל למשהו הרבה יותר אפל ונבון: סיפור שבעוד שהוא משופע בדמויות ראוותניות כמו Ozymandias הגאון המטורף ודוקטור מנהטן הכל-יכול, הוא הרבה יותר מבוסס על כך שהוא מראה לנו איך להיות חסר אונים.
למרות כל התככים האידיאולוגיים המדהימים שלה, Watchmen נותרה העבודה הגדולה ביותר של מור בגלל הסיפור המדהים שלה וההשפעה שהייתה לה על תעשיית הקומיקס.
הרומן הגרפי העז הזה שכתב אלן מור בעזרת האמן דייב גיבונס נכלל על ידי טיים ברשימת 100 הרומנים הטובים ביותר. לא 100 הרומנים הגרפיים הטובים ביותר. רומנים! אין זה מוגזם לכנות את Watchmen אחת היצירות הגדולות של הספרות האנגלית. מור מביא נרטיב סולידי, מרגש, מטריד ופואטי עמוס באהבה, תאווה, אלימות, פרשנויות חברתיות ורגשות ואילו גיבונס ממחיש רעיונות כואבים ביותר.
Batman: The Killing Joke
איורים: Brian Bollands
חברת הפצה: DC Comics
יצירה יוצאת דופן ואולי סיפור הבאטמן המפורסם ביותר והשנוי במחלוקת ביותר. הרומן הגרפי הזה יצא ב-88 וזכה לגרסת Deluxe שלושים שנה אחרי. את הייחודיות של הסיפור אפשר להבין את כבר מלהסתכל על העטיפה של החוברת. יש שיאמרו שזה הסיפור הטוב ביותר של באטמן. בפעם הראשונה מציגים לנו את סיפור הרקע של הג'וקר, שאפילו מעוררת בנו הזדהות עם הדמות. נראה שלאחר אלפי קומיקסים, זה מה שהיה חסר כדי להפוך את באטמן ליצירת מופת מושלמת. העלילה בוחנת את היחסים בין באטמן לג'וקר ואיך הם מהווים ראי זה לזה.
מור יצר סיפור טרגי עם סיום מעורפל המתמקד בניסיון של הג'וקר להוציא את הנציב גורדון מדעתו וכך אלן מור מראה לנו שכל גבר יכול להידחף מעבר לנקודת השבירה שלו ולהשתגע. בסיפור הזה לאחר שירה ושיתק לצמיתות את בתו ברברה (aka Batgirl), הג'וקר חוטף את המפכ"ל ותוקף את מוחו בתקווה לשבור את האיש. גורדון מסרב לוותר על שפיותו שומר על שפיות בעזרת באטמן במאמץ להכות את המטורף.
באטמן The Killing Joke היא חוברת חובה באוסף חוברות הקומיקס של כל אחד. וסיפור שלא תשכחו בקלות.
From Hell
איורים: Eddie Campbell
חברת הפצה: Top Shelf
דרמת פשע המכילה כמה אלמנטים של אימה. (לא קומיקס אימה, אבל גם לא בטוח עד כמה הוא מתאים לילדים), המבוססת על אחת מתיאוריות הקונספירציה הרבות הנוגעות לזהותו האמיתית של המרטש. כל הסיפורים של מור הם בעצם על אנשים שהופכים לאלים. מהגיהינום היא גרסה נוספת פרועה וייחודית לסיפור של ג'ק המרטש, הסדרה זכתה בפרסים רבים של אייזנר ואפשר לאמר שהיא אחת היצירות השאפתניות ביותר של מור.
מדובר ביצירה מורכבת, הדורשת טיפה של סבלנות ושייתכן שיהיה קשה לחלקכם לסיים אותה , אבל מומלץ מאוד לעשות את זה-זה ישתלם. אלן מור מוכיח את עצמו שוב כחוקר בלתי נלאה, בעל יכולת כתיבה מהרמה הכי גבוהה ומספר סיפורים מבריק. להוציא כמה הסתבכויות ממושכות מידי לדעתי על הבונים החופשיים, אלן מור יוצר פה היסטוריה בדיונית מסקרנת עם דמויות מעניינות ותפאורה חכמה.
האיורים הקודרים והגסים של אדי קמפבל, המוצגים בשחור לבן, מתאימים בצורה מעולה לאווירה הקודרת של הסיפור.
V for Vendetta
חברת הפצה: Vertigo
איורים: David Lloyd
הרומן הגרפי הקלאסי, ששימש השראה לסרט הלהיט משנת 2008 של האחים וורנר. הנושא המרכזי בסיפור הוא נושא החוזר הרבה בסיפורי אלן מור- פוליטיקאים מושחתים. סיפור מפחיד ועוצמתי על אובדן החופש והזהות בעולם טוטליטרי אמין להפליא, V for Vendetta עומד כאחד ההישגים הגבוהים ביותר של מדיום הקומיקס.
סיפור פורץ דרך זה, השוכן בעתיד מדומיין שאנגליה מסרה את עצמה לפאשיזם, לוכד הן את אופיים המחניק של החיים במדינת משטרה סמכותית והן את כוח הגאולה של הרוח האנושית המורדת נגדה. מעוצב בבהירות ובאינטליגנציה. V for Vendetta מתאר את המאבק בין שלטון עתידני בריטי פאשיסטי לבין V, האנרכיסט עם המסיכה.
V הוא טרוריסט ולוחם חופש מעתיד דיסטופי הנלחם נגד משטר פשיסטי מושחת באנגליה הטוטליטרית העתידנית המכונה מפלגת נורספייר, והוא עושה זאת כשהוא חמוש בסכינים ועורמה בלבד. V מנסה לחולל שינוי בעולם החדש והנורא הזה עם בת בריתו היחידה,צעירה בשם אייבי המונד. סיפור עוצמתי זה המפרט את האובדן והמאבק על האינדיבידואליות הפך לאבן בוחן תרבותית ואלגוריה מתמשכת לאירועים עכשוויים