התבנית של גיבורי העל בקומיקס

בימינו, נראה שרוב הסגנונות של סיפורי גיבורי העל ממוחזרים. ממש כאילו הם מנסים לגמגם אחד את השני. הם מצילים את כדור הארץ, מצילים את הבחורה שנמצאת במצוקה, נלחמים מול חייזרים, הם בעלי זהויות סודיות ואלה רק כמה דוגמאות לשחיקה, שפוקדת את הקומיקס המודרני. נראה שדמויות מהפכניות כמו שהיו ארבעת המופלאים וספיידרמן או Teen Titans בזמנם וגם ריצות מקוריות כמו: 'Batman: Year One של פרנק מילר או Watchmen'  של Alan Moore ו Dave Gibbons, כבר לא קיימות היום.

אז האם מדובר בשחיקה או שהנוסחאות הקלאסיות שבנו את גיבורי העל עוד בתור הזהב שלהם, פשוט עובדות עד היום. ואם הן עובדות עד היום, איך זה שהנוסחאות הקלאסיות האלה מתקופת הזהב של הקומיקס עדיין מושכות את הקוראים של היום? מה מייחד את גיבורי העל בקומיקסים, מלבד כוחות הע, התלבושות המיוחדות, הזהויות הסודיות, והטקסטים המעולים שלהם?

מהו תור הזהב של תעשיית הקומיקס?

תור הזהב של הקומיקס התחיל בסוף שנות ה30 של המאה ה-20 ונמשך עד תחילת שנות ה-50. ספרי הקומיקס שהוצגו אז היו פורמט חדש שפנה לצעירים ולצעירים בנפשם, והם החליפו את גושי הטקסט שהגיעו לפני הופעתם. סופרמן, ספיידרמן, באטמן וכל גיבור על אפי אחר שתוכלו להיזכר בו, הופיעו לראשונה בתקופת תור הזהב של הקומיקסים, והם הגיעו עם קונספט חדש ורענן לגיבורי על: גיבורים שלחמו נגד כוחות הרשע השונים כדי להציל את היום! היכולת לראות ולקרוא את רודפי הצדק הנפלאים והצבעוניים הללו הדהימה את הקוראים באותה תקופה. כמובן, ששינויים באקלים הפוליטי ובטכנולוגיה, כמו מלחמת העולם השנייה, שהעמידה את אדולף היטלר והיפנים נגד גיבורי העל והאיום של מלחמה אטומית, שהוסיף מעט תבלין גרעיני לסיפורים, תרמו לא מעט לפריחה.

סוגי הגיבורים לפי תבנית

לכל גיבור על יש קהל ייחודי משלו שמחכה בנשימה עצורה להרפתקה הבאה. יש לא מעט דרכים לקטלג את גיבורי העל, למשל בעלי הכוחות העל טבעיים, הלוחמים המיומנים, ואפשר גם לפי סוגי הכוחות. במאי 22, די.סי קומיקס פרסמו רשימה של ארבעת סוגי גיבורי העל שקיימים ביקום שלהם:

  • מציל מכוכב אחר (סופרמן)
  • חייל טכנולוגי (סייבורג, Red Tornado)
  • שורד תאונה מדעית (פלאש, Swamp Thing)
  • וכמובן איש עשיר (סאטמן, Green Arrow)

 

אבל קטלוג מעניין שמצאתי כמקשר בין כל גיבורי העל בעולמות הקומיקס, זה היחס שלהם לצדק. אף על פי שכל אחד ואחד מגיבורי העל של עולם הקומיקסים הוא ייחודי בפני עצמו, אחד הקשרים החזקים ביותר שקושרים מעריץ לגיבור העל יהיה ההשפעה שיש לטוב ולרע על גיבור העל, וכיצד הוא או היא מפרשים את הבעיות המוסריות הללו.

חיבור לקהל על בסיס של טוב ורע

אז בעצם יש שלושה נקודות מבט על הצדק, שניתן לקטלג בצורה הבאה:

לוחמי הצדק

הגיבור הראשון שעולה בראש עבור לוחמי צדק יהיה סופרמן. לא סתם הוא הנהיג את ליגת הצדק מספר פעמים. סופרמן הוא גיבור העל שמייצג כל מה שטוב וצודק. הקוראים נהנים לראות דוגמאות לכך שהטוב מנצח את הרוע, ושהתכונות הפרו-חברתיות האלה שהם כל כך מעריכים מצליחים בסופו של דבר בכל מאמץ. גם אם הדפוס קצת צפוי, זה הערך הזה של ביטחון ונוחות שמביאים גיבורי-על בקומיקס-חיזוק רגש אהבת הצדק. אנחנו אוהבים ומזדהים עם גיבורים אלה, כי הם נותנים לנו הזדמנות לבחון את חוש הצדק והמוסר שלנו, כשאנחנו משווים אותו מול זה של גיבור העל שאנו קוראים עליו.

דוגמא לגיבור על עם חוש צדק אולי מפותח מידי הוא The Punisher, שהופיע לראושנה בחוברת The Amazing Spiderman #129, שעם יכולת קרב המשוכללת שלו הוא הולך ומעניש אזרחים שפועלים בניגוד למדד הצדק שלו. עם זאת, אצל רוב גיבורי העל (גם בתוך הקומיקסים של מארוול וגם אצל DC) נמצא פחות או יותר את אותם סטנדרטים לצדק ומוסר. לרוב תהיה תקשורת בינהם לבין המשטר והם ימסרו את העבריינים שנתפסו למשטרה.

כמובן שיש מקרים בהם גיבורי על מפקפקים במערכות המשפט שהם כביכול משרתים, ודווקא הם מספקים לנו פרשנות מעניינת על מערכות המשפט שלנו. הדוגמה הקלאסית ביותר לזה היא מלחמת האזרחים של מארוול. מדובר בריצה המתחילה באירוע טרגדיה בבית ספר סטמפורד, כאשר קבוצה של גיבורי על צעירים לא הצליחה למנוע מנבל העל, ניטרו, להרוג 612 אזרחים. זה מתחיל להעלות בקרב הציבור את השאלה, למה בעצם גיבורי העל מעל החוק ולא צריכים לת דין וחשבון על מעשיהם. טוני סטארק (איירון מן) מבקש מכל גיבורי העל להירשם בממשלה ולהזדהות בשמם האמיתי. קפטן אמריקה, לעומת זאת, מאמין כי רישום כזה יעמיד בני משפחה וחברים של גיבורי על בסיכון כמעט בטוח ולכן עומד בראש ההתנגדות לכך. שאר גיבורי העל (והנבלים) מסתדרים בצד זה או אחר בקו עלילה בלתי נשכח שגם שימש כפרשנות אלגורית על 9/11 וחוק הפטריוט.

הגיבור השבור

אם סופרמן היה ילד הפוסטר של הרדיפה אחר צדק, אז ספיידרמן היה ילד הפוסטר של הגיבור ששואל הרבה שאלות לגבי תפקידו כרודף צדק. גיבור שבור הוא אחד שמופגז בשאלות של מוסר בניסיון למצוא טוב בתוך הרוע. אם גיבורים רודפי צדק מושכים אותנו בגלל האמונה החזקה שלהם בטוב, גיבורים שבורים מושכים בגלל המאבקים המוסריים שלהם להשיג טוב. גיבורי על בקטגוריה זו מספקים סיפור מגוון ובלתי צפוי יותר, תוך שהם מביאים שאלות כיצד ניתן לשאוף לטוב גם מול הפיתויים הגדולים ביותר. מעריצים מוצאים את המאבק המוסרי הזה מרענן וייחודי, במיוחד עבור מעריצים הנאבקים בעצמם בבעיות מוסריות. דוגמא טובה נוספת היא כמובן באטמן, שיש הטוענים שמבוסס על הסיפור של דוקטור ג'ייקל ומיסטר הייד. באטמן גם מכיל צדדים אפלים ונראה שהאויבים שלו בדרך כלל מטורפים מוחלטים כדי להדגיש את ההבדל בינו לבינם. דמות מוכרת נוספת היא סקארלט המכשפה. בדיוק כמו אחיה, גם וונדה מקסימוף הפכה ממוטנט רעה לאחת מהנוקמים, אבל לא תמיד הצליחה להישאר בצד הזה של הלחימה. וונדה היא חברה עקבית יותר ב"הנוקמים" מאשר פייטרו, ובכל זאת שימשה כמסייעת לנבלים לא מעט ובאירועים משמעותיים במיוחד, כשהידועים לשמצה שבהם היו "Avengers Disassembled" ו-"House Of M".


האנטי-גיבור

אם ספיידרמן וסופרמן מאמינים שניהם במושג הטוב, אז אולי גיבור-על כמו וולברין יהיה הפוסטר של אנטי-גיבור. וולברין מאמין בצדק ומוכן להרוג בלי למצמץ כדי להשיג זאת. נכון שעם השנים הוא התפתח מאוד כגיבור, אבל עד היום הוא עדיין מעדיף לחתוך (וחותך)את אויביו.

סוגים אלה של גיבורי על בקומיקס גם מונעים בדרך כלל על ידי אינטרס עצמי, תוך שמירה על מספיק תכונות חיוביות כדי להיקרא טוב. למרות שאינם מרושעים או זדוניים מטבעם, אנטי-גיבורים מונעים בדרך כלל על ידי אג'נדות אישיות, במקום המרדף אחר הטוב עצמו. עם זאת, הם שומרים על חותמם כגיבורים מעצם אופי האינטרסים שלהם המתיישרים עם הטוב. זה נותן להם יתרון ייחודי שמגדיר אותם בין טוב לרע, וגורם למעריצים לתהות ללא הרף מה הם יעשו כשהם מתמודדים עם מצבים מוסריים שונים.

דוגמא טובה היא Booster Gold של DC שמונע בעיקר התאוות פרסום ותהילה, מה שהופך אותו לאחד החברים הכי מעצבנים בליגת הצדק. בוסטר גולד מנסה להפוך לדבר הגדול הבא. הוא מעולם לא השיג את חלומותיו על תהילה ועושר כפי שרצה.

אז מה עכשיו? הגיע הזמן לנטוש את תבניות תור הזהב?

כמובן, המוח האנושי מלא באפשרויות אינסופיות, ותמיד קיימת האפשרות לערבב את הסטריאוטיפים המוסריים הללו או אפילו להמציא סטריאוטיפים מוסריים חדשים לגמרי. לדעתי, סגנון גיבור על שאני אישית הייתי רוצה לראות, זה גיבור משקם. כלומר כזה שמשקם את הנבלים וגורם להם להיות טובים. משהו בסגנון הלאסו של וונדר וומן שגןרם לאנשים לדבר אמת, אבל עמוק יותר.

בכל מקרה, אני ממליץ לכל מעריץ של גיבורי על לנסות להבין, אפילו רק קצת, איך אנחנו מתחברים לגיבורי העל האהובים שלנו. בין אם הם יהיו רודפי צדק כמו סופרמן, גיבורים שבורים כמו Spawn, או אפילו אנטי-גיבורים כמו בוסטר גולד, בן הזוג יוכל להבין אותם קצת יותר טוב.

כשמסתכלים אחורה על גיבורי תור הזהב הקומי, הם מסמלים את התקוות והחלומות של האדם הפשוט, כמו גם את הרצון המולד לטוב שקיים בתוך כל אדם (לפחות במעריצי גיבורי העל). זו פנטזיה שפשוט בן תמותה לעולם לא יוכל להגיע אליה ואין לו ברירה אלא להיות מרותק כשהוא חוזה בה: היכולת לראות ולהבין את המצבים בפורמט כה עשיר מאפשר לקוראים לחוות את האתגרים שכל גיבור צריך להתמודד איתם בהרפתקאותיו. החוויה הזו של הרחקתם מענייני החיים היומיומיים הייתה משב רוח רענן עבור אנשים, וזו הייתה סטייה מבורכת מהליכי החיים היומיומיים.

גיבורים המזכירים את תור הזהב הקומי, למרבה ההפתעה, עדיין חיים ובועטים בשווקים של ימינו. יותר מחצי עשור מאוחר יותר, אנחנו רואים את אגדות הקומיקס האלה מוצגות מחדש בפורמטים חדשים של קומיקס ונולדים מחדש לסרטים שוברי קופות.

הכל בעצם מסתכם באריזה מחדש של המושג גיבורי על בצורה שתתאים לטרנדים הטכנולוגיים הנוכחיים של זמננו. הקונספט של יצורים בעלי כוח-על שנלחמים למען הטוב עבר מדיו על נייר למסך הכסף, ומסך המחשב. כל עוד הסיפורים האלה ממשיכים לעמוד בקצב הדרך שבה אנחנו עובדים וחיים, הם תמיד ימצאו לעצמם מקום בחברה.

לתור הזהב של תעשיית הקומיקס יש עדיין שיעורים וסיפורים מושכים להציע לנו, לא משנה כמה זמן יעבור. כל עוד אנחנו ממשיכים להיות בני אדם, השואפים למשהו טוב בחיים, לגיבורי-העל הותיקים האלה שהיו איתנו יותר מחצי מאה תמיד יהיה מקום בליבנו.